Tygblöja VS engångsblöjor

 
I Jokkmokk får man som nämnt tidigare tid att fundera, reflektera.
Idag har jag fyndat fem dregglisar för fem kr. Ingen summa att fundera över. Så till veckan dimper de ned i brevinkastet hemma i Umeå.
 
Hur som. Jag har alltid ansett utan att vara speciellt påläst att tygblöjor måste vara otroligt ohygieniskt. Men under den senaste tiden har jag gett ämnet en chans och faktiskt läst på. Idag känner jag ingen som använder sig av tygblöjor. Då jag nämnde ämnen för min mor rynkade hon på näsan. Men efter en stund sa hon det att dagens tygblöjor är nog mycket bättre är då hon var en av alla mammor som konsumerade blöjor. 

Vad jag har förstått så sparar man otroligt mycket på miljön trots det faktum att man möjligtvis måste tvätta oftare. Ett miljötänk i dagens samhälle är enligt mig ett klokt val. Även det allra minsta gör en skillnad. Åtminstone intalar jag mig att det är så. Annars skulle jag inte se någon anledning till att göra de små insattserna jag gör. 
Man sparar alltså på miljön men även i plånboken. 

"Varför ska du använda tygblöjor?

Argument 1) Du förkortar blöjperioden

Under de senaste 15 åren har blöjperioden blivit betydligt längre.
Idag finns blöjor som passar för barn upp till 30 kg.

År 1989 - blev barn blöjfria vid ca. 2 års ålder 
År 2006 - blir barn blöjfria mellan 3-7 år, vilket kan bero på dagens torra engångsblöjor. Barn varken kan eller vill sluta med dagens blöjor. Med tygblöjor får man en skönare och kortare blöjperiod.

Argument 2) Det är ekonomiskt - du sparar mycket pengar

En kalkyl från ImseVimses hemsida visar att tygblöjor kostar ca 4 500 kr för en hel blöjperiod medan engångsblöjor kostar ca 18 000 kr för en hel blöjperiod.

Argument 3) Forskning har visat att kemikalierna i engångsblöjor kan utlösa astma hos små barn* och vara orsaken till minskad fertilitet i vuxen ålder*.

* källa: Acute Respiratory effects of Diapers Emissions Archieves of Environmental Health, oktober 1999. Farliga blöjor, Expressen 11 oktober, 2000.


Vad behöver du?

Du behöver ca 18-24 blöjor
3-5 blöjbyxor
eventuellt inlägg för extra uppsugning och en förvaringshink för använda blöjor.
Blöjinlägg, spolbara av rispapper, förenklar bajsbytet.

Hur ofta du behöver tvätta avgörs av hur många blöjor du använder. Räkna med 6-8 blöjbyten per dygn. Om du har 18-24 blöjor tvättar du var tredje dag ungefär. Blöjbyxan används för flera byten. Om du använder ullbyxa räcker det med tre stycken då du ska tvätta dem på en gång. Det är bra med inlägg som suger upp extra och är bra vid eksem eller då det kan ta lite längre tid mellan blöjbytena. 


Hur använder du tygblöjor? 

Du börjar allt med att tvätta tygblöjor före användning för att öka uppsugningsförmågan. Du lägger tygblöjan i en blöjbyxa och använder kardborren för att få en bra passform. Det skall vara tätt runt låren och hela blöjan skall sitta innanför blöjbyxan. 

Vid blöjbyte sköljes tygblöjan av och engångsinlägget spolas ner. Vrid ur och förvara i en blöjhink i väntan på tvätt. Du slipper lukt om du tvättar var tredje dag. 


Vikblöjor
Vikblöjor kan vikas på olika sätt. Med ImseVimses vikblöjor medföljer instruktioner. Det är enkelt att vika! Du behöver normalt två storlekar under en blöjperiod


Blöjbyxor
Imse Vimses blöjbyxor finns i flera utföranden. Den finns som en luftig dagbyxa, en tätare nattbyxa, en ullbyxa både för natt och dag samt en soft och luftig för rumpan.

Alla blöjbyxor har ett polyuretanlaminerat polyestertyg på insidan som håller ditt barn torrt. Det är 100% bomullstyg på utsidan. Tyget släpper in luft så din babys hud kan andas. Byxan har en praktisk kardborreknäppning och effektiv bentätning och infällt resår i ryggen. 

Ullbyxorna tillverkas av 100% ren ny vävd och filtad ull. Ullbyxor håller torrt och andas mest av alla blöjbyxor. Den rekommenderas särskilt vid blöjutslag och eksem. Ullen ger flera grader lägre temperatur i byxan. Ullbyxan är också lämplig för barn som kissar mycket och sover länge då ullen har stor uppsugningsfömåga. Den porösa ullfibern håller kvar fukten så kläderna hålls torra. Ullbyxan kan tvättas i maskin på vanligt ullprogram men det går också bra med handtvätt med tvål för ull. Använd gärna en ullkur en gång i månaden. Tvätta genast vid byxbyte. Efter tvätt kan du krama ur byxan i en handduk och därigenom spara torktid.


Formsydda blöjor
Formsydda blöjor, one-size, räcker hela blöjperioden. ImseVimse-blöjan är en snillrik formsydd blöja i en storlek som passar hela blöjperioden. 100% oblekt bomullsflanell i 8 lager. Den är godkänd för ”Bra Miljöval”. Tyget uppfyller dessutom Öko-Tex standard 100.
 
Myter & Sanningar (källa: ImseVimse)

MYT: Det är tidskrävande
Sanning: Med tygblöjor förkortas tiden som barnet använder blöjor. Efter ungefär två år
är barnet blöjfritt. Att lägga en tvätt i maskin tar bara några minuter. Du har alltid blöjor hemma.
Jämför det med att byta blöjor i 4-5 år och att behöva handla och bära hem nya blöjor hela tiden.

MYT: Det är bökigt att använda tygblöjor
Sanning: Med dagens färdigsydda tygblöjor med tryckknappar och kardborreknäppning är
det enkelt. Våra one-size-blöjor passar hela blöjperioden och du behöver bara se till att
ha rätt storlek på blöjbyxan, som anpassas efter barnets vikt.

MYT: Man får tvätta hela tiden
Sanning: Antingen tvättar du blöjorna separat var tredje dag eller så tvättar du dem tillsammans
med din andra, vanliga tvätt.

MYT: Det är ohygieniskt
Sanning: Blöjorna är hygieniska! Tvättar du dem i 60-90 grader blir de rena. Vi har sålt
Imse Vimse-blöjor till många BB-avdelningar.

MYT: Det är bara bohemer och snåljåpar, som använder tygblöjor
Sanning: Alla kategorier av familjer använder tygblöjor idag. Skälen kan vara bättre hälsa,
miljö och ekonomi.

MYT: Det luktar om blöjorna
Sanning: Eftersom du spolar ner bajset och tvättar var tredje dag så är tygblöjorna luktfria.

MYT: Barnen kan inte röra sig
Sanning: Alla blöjor är en aning hindrande för barnets rörelser. Tygblöjorna är idag lätta och
smidiga och förkortar blöjperioden."

Jag är ingen förespråkare för tygblöjor. Men efter att ha läst på så har min uppfattning ändrats. Dagens tygblöjor verkar väldigt bra och oavsett om man köper nya eller begangnade så sparar man in väldigt mycket. 


Vet inte om det finns någon som läser den här bloggen som har någon erfarenhet.
 

Skulle vara kul att höra vad du tycker isf.

 
För er som är intresserade så lägger jag upp en länk med mycket information om tygblöjor.

Klicka här!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0